Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Κίνησης Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης

Πραγματοποιήθηκε εχθές με επιτυχία στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξ/πολης παρουσίασης του βιβλίου
«Συνωστισμένες στο Ζάλογγο: Οι Σουλιώτες, ο Αλή Πασάς και η αποδόμηση της Ιστορίας»του Γιώργου Καραμπελιά.
Τον συγγραφέα πλαισίωσε και μίλησε για το βιβλίο ο κ. Φάνης
Μαλκίδης, Λέκτορας Δ.Π.Θ., ενώ το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Θεόδωρος Αγγελώνιας (λόγω ασθένειας του Δημήτρη Κολιού).

Παρόλο που ταυτόχρονα με την εκδήλωση της Κίνησης, βρίσκοταν σε εξέλιξη άλλες τέσσερεις αξιόλογες εκδηλώσεις, δεν έκαμψε την επιθυμία πολλών Αλεξανδρουπολιτών να παρακολουθήσουν μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάγνωση του βιβλίου «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο: Οι Σουλιώτες, ο Αλή Πασάς και η αποδόμηση της Ιστορίας», που εκκινούσε από τη γένεση των εθνών, περιελάμβανε ενδιαφέρουσες όψεις της ιστορίας του Σουλίου και έδιδε ιδιαίτερη έμφαση στον από 20ετίας πόλεμο ιδεών που διεξάγεται στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών μεταξύ πολλών ρευμάτων και κυρίως μεταξύ «εθνοσυμβολιστών» και «αποδομητών».

Προλόγισε αναλυτικά ο Φάνης Μαλκίδης που αναφέρθηκε στην συστηματική προσπάθεια των "αποδομητών" να παραχαράξει την ιστορία μας, που τα τελευταία χρόνια έχει εκλαϊκευτεί ανοίγοντας μια τεράστια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία άλλοτε με το βιβλίο του Δημοτικού σχολείου και άλλοτε με τηλεοπτικές σειρές όπως το 1821 του ΣΚΑΊ.
Ο ίδιος ο Γιώργος Καραμπελιάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια απομυθοποίησης των επανασταστικών γεγονότων πριν από την Επανάσταση γεγονότα στα οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι αγώνες και οι μάχες που έδωσαν οι Σουλιώτες για 200 χρόνια. Ο κ. Καραμπελιάς κατέδειξε επίσης τους στόχους της αποδοµητικής ιστοριογραφίας οι οποίοι περνούν και από την κατεδάφιση ηρωικών σταθμών της ιστορίας του Σουλίου όπως το Κούγκι, η Δέσπω και κυρίως το Ζάλογγο
Στη συνέχεια ακολούθησε μια εκτεταμένη και λίαν ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από  τους παρισταμένους προς τους ομιλητές.
Η εκδήλωση-παρουσίαση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 17/5 στην Κομοτηνή ( ώρα 8:30 μμ, Θρακικό Ωδείο ) και την Παρασκευή 18/5 στην Ξάνθη ( ώρα 8:00 μμ, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ) και αξίζει να την παρακολουθήσετε.

Η Κίνηση Αλληλεγγύης, πέραν την υλικής υποστήριξης με τρόφιμα και ρούχα προς τους συμπολίτες μας, θα προσπαθήσει στο μέλλον να διοργανώσει κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις διότι η υλική υποστήριξη δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη από την πνευματική. Μέρος των εσόδων, από τις πωλήσεις των βιβλίων, διατέθηκε για τους σκοπούς της Κινήσεώς μας.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Διοίκηση και την Διεύθυνση του Εμπορικού Επιμελητηρίου για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. 

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου