Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Το παράδειγμα του μπαρμπά Αλέκου

Η αλληλεγγύη δεν είναι κάτι το αόριστο και ακαθόριστο αλλά κάτι το συγκεκριμένο με πολλές μορφές μάλιστα. Θα φέρουμε το παράδειγμα ενός παλιού Αλεξ/πολίτη ο οποίος πριν από πολλά χρόνια έκανε πράξη την αλληλεγγύη*.
Πρόκειται για τον μπαρμπά Αλέκο τον Μπατίρη (προσωνύμιο που του δόθηκε εξαιτίας της πράξεώς του). Ο ίδιος δεν είχε ανώτερη μόρφωση, ούτε ήταν πλούσιος (για να μην έχει ανάγκη) απλώς είχε κυριολεκτικά "μεγάλη καρδιά".  Λοιπόν, πριν πολλά χρόνια (πάνω από 40 χρόνια) ο
μπαρμπα Αλέκος κέρδισε ένα λαχείο με αρκετά χρήματα. Όχι υπερβολικά πολλά αλλά ούτε και λίγα. Χωρίς δεύτερη σκέψη έδωσε ένα μεγάλο μέρος από αυτά σε φίλους του για να ξεχρεώσουν διάφορα χρέη, μοίρασε τρόφιμα και κρέατα στο τότε γηροκομείο και τα υπόλοιπα τα κέρασε στην παρέα (ταβέρνες κλπ). Δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του (τότε με εκείνα τα χρήματα θα μπορούσε να αγοράσει διαμέρισμα ή οικόπεδο). Εξ 'ού και το προσωνύμιο "Μπατίρης". Με αυτό το παράδειγμα θα θέλαμε να αναδείξουμε μιά πλευρά της αλληλεγγύης. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της αλληλεγγύης , τότε ποιός είναι; Προτίμησε ο μπαρμπα Αλέκος να απαλύνει την φτώχεια των φίλων του παρά να κάνει τα κέρδη ακίνητα ή καταθέσεις.
Η σημερινή κατάσταση χρειάζεται αρκετούς "μπαρμπα Αλέκους" για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί.
Λίγα τρόφιμα αρκούν για να απαλύνουν , έστω και προσωρινά , την φτώχεια των συμπολιτών μας.


*σχετική ανάρτηση :

ο μπαρμπά Αλέκος ο Μπατίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου